Tehnički dio > Strojno poliranje

Ovisnost brzine o velicini pad-a

(1/1)

Brane.Nikic:
Pozz svima,

tek ulazim u ovaj svijed detailinga i poliranja i trenutno imam Silverline 1500W rotary polisher.

E na njoj pise da joj je brzina 1000-3000o/min za 7" pad, a posto radim sa 5.5" i 4" LC Hydro-Tech pad-ovima da li bi to znacilo da na brzini 1 umjesto 1000o/min bih imao 832o/min na 5.5" padu i 588o/min na 4" padu jer se gleda brzina vanjskog ruba?

Nesto kao na diagramu ispod...


ml.detailer:
Tako je, ova prica definitivno stoji, jer fizika kaze da obodna brzina ovisi od polumjeru udaljenosti tocke od sredista vrtnje, sto dalje znaci da i broj okretaja ovisi o polumjeru i kutnoj brzini u jedinici sekunde.
E sad uzima li se to kao referentno kod odredivanja broja okretaja, a ja vjerujem da da.
Samo je pitanje jesu li te brojke tocne.

dmikul:
Nešto si pomješao, ako uzmeš točku na padu udaljenu 1 cm od središta, ona će napraviti isti broj okretaja u minuti kao i točka na vanjskom rubu pada. Nebitno radi li se o 5" ili 7". Jedino što će točka udaljenija od središta imati veću brzinu jer mora preći dulji put, ali broj okretaja u minuti će biti isti, tako da ti slika ne stoji :dobro

ml.detailer:
Tako je u pravu si pomjesao sam :dobro. Obodna brzina se mjenja ovisno o udaljenosti od sredista, a kutna brzina ostaje ista odnosno broj okretaja. Vise sam razmisljao u stilu da po obodu pada nije isti cut kao i u sredistu bas zbog brzine, ima li to smisla ili se varam??

Brane.Nikic:

--- Citat: dmikul - Lipanj 01, 2017, 10:59:35 poslijepodne ---Nešto si pomješao, ako uzmeš točku na padu udaljenu 1 cm od središta, ona će napraviti isti broj okretaja u minuti kao i točka na vanjskom rubu pada. Nebitno radi li se o 5" ili 7". Jedino što će točka udaljenija od središta imati veću brzinu jer mora preći dulji put, ali broj okretaja u minuti će biti isti, tako da ti slika ne stoji :dobro

--- Kraj citata ---

Da upravu ste ljudi. Jedino sto se mijenja je preden put jedne tocke na rubnom dijelu pad-a. Tako da ako znamo da je obim kruznice O=2*r*pi onda bi znacilo da u jednom obrtaju pad od 7" prijede 558mm a pad od 4" prijede 319mm sto znaci da je 43% manje prijedenog puta i prema tome manje trenja, manje razbijanje abraziva i manje stvorene topline.

Jbg presao sam se kada sam pravio onaj diagram  :gruebel

Hvala na objasnjenju  :dobro

Navigacija

[0] Lista Poruka

Idi na punu verziju